Lilla Hönshuset

Direktlänk till inlägg 17 oktober 2012

Att vara fröken i klass 1

Av Lena - 17 oktober 2012 22:12

Att få förmånen att vara fröken för klass 1 i svenska/SO innebär bland annat att locka små elever in i böckernas fantastiska värld. De ska frestas av olika författare så de tycker att det är roligt och viktigt att kunna läsa.

 

De ska drömma om att själva bli författare och kunna skriva sagor, berättelser och enkla små meddelanden så att andra förstår. En lapp på dörren där det står: STR ÄJ bör respekteras med största allvar. Gå inte in i det rummet!

 

Vägen är lång och ofta mödosam. Vi tragglar alfabetet med stora och små snirkliga krumelurer, som kallas bokstäver. Det är kämpigt och det tar både tid och ork av små nya skolbarn. Aj, vad man kan få ont i handen.

 

Att lyssna till högläsning från en vuxen är oerhört viktigt, för att utveckla sitt ordförråd och för att senare kunna bli en läsare som förstår det man läser. 

 

Att leka med språket, rimma, klappa och ändra. Vi tränar på...... 

 

 

ABCD, råttmor kokar te.

EFGH, barnen tittar på.

IJKL, får vi ost ikväll?

MNOP, ni får pappa be.

QRST, pappa kommer, se!

UVXY, är min gubbe kry?

ZÅÄÖ, hit med ost och brö!

Katten är ju dö!!!

 

Vi krigar om tiden och fritiden med datorer och annat som också är roligt. Bra, men får inte ta lässtunden från sagorna! Varannan 3-åring använder internet varje dag. Snabbt och enkelt. Men utvecklas språket och ordförrådet? Kanske.

 

 

 

Är man fröken klass 1 ska man också kunna undervisa om hur man äter lunch utan att använda framtänderna, som är så lösa och vippiga så de hänger på en lös liten tråd. Eller kunna gnaga på ett äpple... Hur i all världen ska det gå? Med tänder som vickar hit och dit.... och plötsligt ramlar ut.

 

I klass 1 tappar vi tänder mest varenda dag.

 

 

 

 

Att vara fröken i klass 1 innebär också att nära och intensivt tillsammans med 26 andra små och nyfikna studera ett ekollon, vilka är ganska ovanliga här i norrland. Att med ord kunna beskriva detta konstigt utformade och ovanliga föremål. Hur kan detta lilla, som kommer från mr X trädgård, göra så att det växer upp ett träd? Ett träd som är stort som ett hus? Hur kan det gå till?

 

Vi ställer hypoteser och hoppas att framtiden kan ge oss resultat på vår undersökning.

 

Att vara fröken i klass 1 är aldrig tråkigt! Men det förstår väl alla ändå!

Fröken Lena 

 

 
 
Carina

Carina

18 oktober 2012 08:38

Vad roligt att du beskriver ditt yrke så positivt, ger hopp för lärandet och yrkesstoltheten.

Ha en fin jobb dag !

http://carri.bloggplatsen.se

 
Cornelia

Cornelia

18 oktober 2012 20:03

Ja, tänk, DET kan jag förstå! Att det är härligt, roligt, spännande, utvecklande, inspirerande och alldeles, alldeles underbart! (Som i sagan om Askungen).

Men stundtals ganska intensivt, lite jobbigt ibland kanske... men jag är säker på att du har just precis det jobb du vill ha och passar allra som bäst för!

Må väl!

http://www.raggsockababbel.blogspot.com

 
kristina

kristina

19 oktober 2012 11:56

Den ramsan står i en gammal läsbok som jag har köpt in. Mina barn och barnbarn älskar den boken.
Så härligt att läsa det positiva du skriver.
Ha det gott i helgen och en go kram!

http://kristinakicki.bloggplatsen.se

 
skogsnuvan

skogsnuvan

20 oktober 2012 17:34

Ungar är ju så härliga och jag hör på dig att du är en alldeles underbar fröken som ser på ditt jobb med både kärlek och humor

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 11 maj 2018 08:32

Frukost i det fria som var tänkt till Prästtjärn men då vägen är avstängd styrde vi kosan upp mot flygfältet. Vid Värptjärn hittade vi denna brygga som vi lånade för vårt frukostbord. Så mysigt att Niklas, Niklas och Olivia hängde med trots t...

Av Lena - 23 december 2017 08:15

Jag tror det kommer att bli en rolig och fröjdefull jul i år igen. Med hjälp av vårt lilla busfrö Siri kommer det inte bli en enda lugn minut. Den busigaste av busiga! 12 veckor söt dvärgschnauzervalp som bara vill busa! Skor och st...

Av Lena - 2 oktober 2017 00:03

Länge sen. En evighet känns det som. Värst är att vi saknar vår lilla Mira så mycket! Vår lilla prinsessa av Kovland och chef för nedre Norrland. Den 13 juni lämnade hon oss för att bli den finaste prinsessan i hundhimlen. Vi är så...

Av Lena - 22 februari 2017 23:06

Vad är väl Lilla hönshuset utan höns? Fantastiskt rolig tid tyckte både Mira och vi andra i familjen med vår lilla hönsflock i trädgården. Men allt har sin tid och plötsligt kände vi att vår tid och ork inte riktigt räckte till. Så höns...

Mod

Av Lena - 1 februari 2017 22:43

Eva har opererats idag. Fått en ny hjärtklaff. Eva är Niklas flickvän. Hon är så liten och späd men ändå så rejält modig och stort tapper! Har inte kunnat tänka på annat än henne idag. Vilken modig tjej! Svärmor Lena ...

Presentation


Hej och välkommen till Lilla Hönshuset!

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Lilla Hönshusets gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards